2024 Yılında Ekonomik Beklentiler: Enflasyon,Dolar ve Küresel Etkiler

zeyneptutuncu3

WM Üye
Merhaba arkadaşlar,

2024 yılına girerken ekonomideki belirsizlikler ve küresel gelişmeler hepimizin gündeminde.Enflasyon oranları,döviz kurları ve uluslararası ticaret politikalarının Türkiye ekonomisine etkilerini tartışmak istiyorum.Özellikle şu sorulara odaklanabiliriz:

- 2024 yılında enflasyon oranları nasıl seyredecek?
- Dolar/TL kuru sizce hangi seviyelere ulaşabilir?
- Küresel ekonomik gelişmeler Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

• Enflasyon oranları nasıl seyredecek?
    • Enflasyonun 2024'te de artış trendinde olacağını düşünüyorum. Merkez Bankası’nın faiz politikaları ne kadar etkili olacak göreceğiz, ama piyasalardaki güven eksikliği ve maliyet baskıları enflasyonun yüksek kalmasına neden olabilir.
  • Dolar/TL kuru hangi seviyelere ulaşabilir?
    • Dolar/TL kurunda belirsizlik çok yüksek. Küresel piyasalardaki gelişmelere, ABD’nin faiz kararlarına ve içerideki ekonomik politikalara bağlı olarak doların yukarı yönlü hareketini sürdüreceğini düşünüyorum. 30 TL seviyeleri bile konuşulabilir.
  • Küresel ekonomik gelişmeler Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
    • Küresel ticaret savaşları, enerji krizi ve ABD-Çin gerilimleri Türkiye’yi direkt etkileyen faktörler olacak. Bu tür gelişmeler Türkiye’nin ithalat maliyetlerini artırabilir ve dış ticaret açığını genişletebilir. Özellikle Avrupa'daki durgunluk da ihracatımızı olumsuz etkileyebilir.

2024'te enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini düşünüyorum.Sıkı para politikaları ve yapısal reformlar etkili olursa,yılın ikinci yarısında daha düşük enflasyon oranları görebiliriz.Dolar/TL kuru da bu süreçte istikrar kazanabilir.20-22 TL aralığında seyredebilir.Küresel ekonomik gelişmeler Türkiye için özellikle ihracat alanında fırsatlar yaratabilir;Asya ve Afrika pazarlarına yönelik açılımlar öne çıkabilir.

• Geri